V raznoliki prehrani so najboljši vitamini za nohte

Na stanje naših nohtov lahko vpliva zelo veliko stvari. Če vemo, da naši nohti niso preveč izpostavljeni vlagi, raznim škodljivim snovem, kemikalijam in vremenskim spremembam, potem lahko za slabo stanje le teh takoj okrivimo stres, oslabljen imunski sistem in pomanjkanje nekaterih hranilnih snovi, mineralov in vitaminov, ki pripomorejo k lepim in zdravim nohtom. In zagotovo so najboljši vitamini za nohte v veliko večjo pomoč kot manikira in lepljenje plastike čez že tako oslabljene nohte.

Ko vemo kateri so najboljši vitamini za nohte in jih uživamo, s tem naredimo veliko tudi na naše lase, ki imajo podobno sestavo. In katero so?

  • Kalcij – zagotovo najbolj poznan gradnik kosti, zob, las in seveda tudi nohtov. In že ptički čivkajo, da ga največ najdemo v mleku in mlečnih izdelkih. V manjših količinah je tudi v listnati zelenjavi kot je blitva ter v brokoliju. Med sadjem pa so najboljši vitamini za nohte v figah.
  • Folna kislina – ki je najbolj priporočljiv prehranski dodatek za bodoče mamice, pa ne zato da bi bila ta namenjena dojenčku, le ta si jo vzame dovolj sam in mamica ostane brez.
  • Cink – zagotovo spada v kategorijo najboljši vitamini za nohte in tudi zelo blagodejno vpliva na prizadeto kožo. Največ ga najdemo v rdečem mesu in jajcih.
  • Vitamin B12 – zelo vpliva na trdnost nohtov. Zaužijemo ga z mesom, še posebej drobovino, mlekom in jajci. Zatorej je kot najboljši vitamini za nohte obvezno prehransko dopolnilo za vegane in vegetarijance.

Da bomo opazili, da so najboljši vitamini za nohte delovali bo potrebno nekaj časa, saj noht na rokah v povprečju zrastejo za tri mm na mesec, medtem ko nohti na nogah rastejo še štirikrat počasneje. Kot ravnokar dokazano v zanimivi raziskavi, rastejo nohti na rokah hitreje zaradi večje izpostavljenosti sončni svetlobi. In zato ni samo občutek, ki ga je imel marsikdo, da nam nohti na nogah poleti rastejo hitreje. Dokazano drži! Torej je vključeno v najboljše vitamine za nohte tudi sonce.  

V raznoliki prehrani so najboljši vitamini za nohte