Vitamin B1 je bil odkrit na začetku 19. stoletja

Vitamin B1 lahko najdemo tudi pod imenom tiamin. Je torej iz skupine B vitaminov, odkrit pa je bil na začetku 19. stoletja. Tedaj se je tudi prvič pojavil izraz za vitamin, ki je sestavljen iz dveh zelo pomenljivih besed; to sta življenje in dušik vsebujoča snov, ki je izjemno pomembna za življenje.

Šele kasneje je bil vitamin B1 preimenovan v tiamin oziroma žveplov vitamin. V hrani oziroma živilih je zastopan v več različnih oblikah. Najpogostejše oblike pa so tiamin pirofosfat, tiamin trifosfat in tiamin monofosfat.

Zakaj je vitamin B1 tako zelo pomemben

Tiamin ali vitamin B1 ima ključno vlogo za normalno delovanje celic, rast ter razvoj. Prav tako ima pomembno vlogo pri zmanjševanju oksidativnega celičnega stresa ter pri normalnem delovanju živčnega sistema. Za vzdrževanje zdravja ter dobrega počutja na sploh ima zadosten vnos tovrstnega vitamina pomembno vlogo.

Večina oseb praviloma zaužije dnevni vnos vitamina B1 oziroma tiamina. Za odraslo osebo je to 1,1 miligrama na dan. To se lahko na dokaj preprost in hiter način pokrije z dovolj pestro in uravnoteženo prehrano. 

Kdaj pride do večjih potreb vitamina B1

Če gre pri določeni osebi za kronično uživanje alkohola, potem je zanjo značilna večja potreba po tovrstnem vitaminu. Etanol namreč zmanjšuje samo absorpcijo. Prav tako pa je vitamin B1 v večjih količinah značilen za bolnike s sladkorno boleznijo tipa 1 ter 2. Enako lahko rečemo tudi za starejše osebe, ker se z leti prav tako slabša njegova absorpcija.

Odlični viri tiamina

Na srečo je tiamin oziroma vitamin B1 v živilih vsebovan precej pogosto, kljub temu pa v manjših količinah. Največ tiamina lahko zaužijete kar s pomočjo žit in mesa, ki lahko skupaj z zelenjavo, mlečnimi izdelki, sadjem, ribami, krompirjem predstavljajo več kot 90 % dnevnega vnosa tovrstnega vitamina.

Tiamin je dobro topen v vodi, občutljiv na oksidacijo pa tudi na toploto. Nekatere organske kisline lahko odlično pripomorejo, da se v živilih ohranja vitamin B1.